Wat is HTTPS en waarom is het belangrijk voor je website

22 mrt 2023

4 min leestijd

Tijdens het surfen is het je misschien al eens opgevallen dat sommige url’s beginnen met ‘https’ in plaats van “http”. Deze extra ‘s’ staat voor ‘secure’ en geeft aan dat de website in kwestie gebruik maakt van HTTPS (staat voor: Hypertext Transfer Protocol Secure). Dit kan je ook herkennen aan het groen slotje in de browser. Maar wat is HTTPS nu eigenlijk en waarom heeft jouw website het nodig?

Het verschil tussen HTTP en HTTPS

HTTP is het protocol dat bepaalt hoe gegevens worden verzonden tussen webservers en clients, zoals webbrowsers. HTTP is echter geen veilig protocol, wat betekent dat alle gegevens die via HTTP worden verzonden, kunnen worden onderschept en gelezen door iedereen met de nodige tools (aka hackers). Dit is erg gevaarlijk voor gevoelige informatie, zoals bankgegevens, wachtwoorden en betalingsgegevens zoals kredietkaartnummers.

HTTPS is ontwikkeld om een beveiligde verbinding tot stand te brengen voor de gegevensoverdracht. Dit protocol gebruikt SSL of TLS, of Secure Sockets Layer/Transport Layer Security, om de gegevens die tussen de server en de client worden verzonden te versleutelen. Deze versleutelde verbinding zorgt ervoor dat zelfs als iemand de gegevens onderschept, hij ze niet kan lezen.

Waarom heb je HTTPS nodig?

Maar waarom is het zo belangrijk? Er zijn een heleboel voordelen van HTTPS.

Bescherming van gevoelige gegevens

Als je website gevoelige gegevens verwerkt, zoals inloggegevens of creditcardnummers, is het essentieel om die gegevens te beschermen tegen onderschepping. Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat de gegevens worden versleuteld via een beveiligde verbinding en niet kunnen worden gelezen door iemand die ze onderschept.

Meer vertrouwen

Wanneer bezoekers ‘https’ in de adresbalk zien, geeft dit aan dat de website veilig en betrouwbaar is. Dit kan het vertrouwen van gebruikers in je website vergroten en leiden tot meer conversies.

SEO-voordelen

Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan HTTPS-websites en kunnen deze hoger plaatsen in de zoekresultaten. Zo krijg je meer verkeer naar je website. Een website die geen HTTPS gebruikt zal nooit zo goed scoren in de ranking als een website die op een veilige manier data verwerkt.

Nog meer tips over hoe je meer bezoekers naar je website krijgt? Die krijg je hier!

Naleving van regelgeving

Maar er zijn niet enkel beveiligingsvoordelen verbonden aan overstappen naar HTTPS. Veel sectoren, zoals de gezondheidszorg en de financiële sector, zijn wettelijk verplicht HTTPS te gebruiken om gevoelige gegevens te beschermen.

Hoe stel ik een HTTPS verbinding en SSL certificaat in?

Het verschil tussen SSL en TLS

SSL (staat voor Secure Sockets Layer) en TLS (staat voor Transport Layer Security) zijn beide protocollen die worden gebruikt voor veilige communicatie over het internet. Hoewel zowel SSL als TLS vergelijkbare coderingsmethoden gebruiken om gegevens te beschermen, heeft het recentere TLS sterkere algoritmen en betere beveiligingsfuncties dan SSL.

Om HTTPS op je website te implementeren, moet je dus zo’n SSL-certificaat installeren je server configureren om HTTPS te gebruiken. Volg deze stappen om dat te doen:

  1. Verkrijgen van een SSL/TLS-certificaat: Dit regel je via een certificaatautoriteit (CA) of webhost. Sommige webhosts bieden gratis SSL/TLS-certificaten aan, terwijl andere een vergoeding vragen. Bij het verkrijgen van een certificaat moet je enkele gegevens over je website verstrekken, zoals de domeinnaam en bedrijfsinformatie.
  2. Installatie: Zodra je het certificaat hebt, moet je het op je server installeren. Het exacte proces voor het installeren van een certificaat hangt af van je webserversoftware en hostingprovider. Sommige webhosts bieden een één-klik installatie van SSL/TLS certificaten, terwijl andere een handmatige installatie vereisen.
  3. Configureer je webserver: Na de installatie van het certificaat moet je je webserver nog van HTTP naar HTTPS omzetten. Hiervoor moet je de configuratiebestanden van de server wijzigen om HTTP-verkeer om te leiden naar HTTPS.
  4. Test je website: Zodra je de configuratie afgerond hebt, moet je de website testen om er zeker van te zijn dat alles correct werkt. Er zijn online tools die je kan gebruiken, zoals SSL Server Test van Qualys SSL Labs, om de encryptie van je site te controleren en eventuele problemen op te sporen. Een webbrowser zoals Chrome toont overigens ook een waarschuwing als je een site zonder https-protocol wil bezoeken.
  5. Werk de inhoud van je website bij: Tenslotte moet je alle links en inhoud op de website bijwerken om HTTPS te gebruiken. Dit omvat het bijwerken van interne links, afbeeldingen en scripts om HTTPS-URL’s te gebruiken.

In het algemeen is HTTPS een essentieel hulpmiddel voor elke website die gevoelige gegevens verwerkt of het vertrouwen van gebruikers wil vergroten.  De implementatie van HTTPS kan een ingewikkeld proces zijn, vooral als je een grote of complexe website hebt. Als je niet vertrouwd bent met de technische aspecten van HTTPS, sta ik als ervaren webdesigner voor je klaar! Heb jij het gevoel dat je website misschien al gehackt is, maar je bent niet helemaal zeker? Dan vertel ik je in dit artikel hoe je in 4 stappen checkt of je website gehackt is en wat je daaraan kan doen. Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!

Ook interessant

Wat is WordPress?

Meer dan 2 op 5 websites is gemaakt met WordPress. Om precies zijn te zijn: 42,9%. Een ongelofelijk cijfer als je bedenkt hoeveel websiteplatformen en...