Wat is WordPress?

13 jul 2022

6 min leestijd
Deze post werd gepubliceerd op 13 juli 2022 en kan dus verouderde informatie bevatten.

Meer dan 2 op 5 websites is gemaakt met WordPress. Om precies zijn te zijn: 42,9%. Een ongelofelijk cijfer als je bedenkt hoeveel websiteplatformen en -builders er bestaan. Ter vergelijking: Wix en Squarespace maken slechts 1,7% op van alle websites. WordPress torent dus met kop en schouders boven de concurrentie uit. Maar wat is WordPress eigenlijk? En waarom kiezen zoveel webdesigners (waaronder ik) en -developers voor deze software? Een antwoord op deze en andere vragen krijg je in deze blog!

Wat is WordPress?

WordPress (kort: WP) is een CMS (Content Management System) waarmee je een website kan bouwen. Oorspronkelijk was WP een platform puur en alleen voor blogs, maar door de jaren heen groeide het systeem uit tot een multifunctionele en krachtige tool voor het bouwen van websites. Je kan het vergelijken met het besturingssysteem van je laptop of smartphone. WordPress is het fundament van je website en kan naar hartenlust aangepast en uitgebreid worden met plugins en thema’s (een beetje zoals apps voor je smartphone).

In principe hoef je niet te kunnen coderen om met deze software een website te bouwen. Je kan er ieder soort website mee (laten) creëren, van een simpel portfolio tot een gigantische online winkel. The sky is the limit als je kiest voor dit CMS. En het beste van al: WordPress is een volledig gratis open-source software!

Welke bekende websites gebruiken WordPress?

Benieuwd welke bekende websites WP onder de motorkap verbergen? Enkele leuke voorbeelden zijn:

Hoe werkt WordPress?

CMS? Open source? Codering? Het klinkt vermoedelijk allemaal als een hoop hocus pocus in je oren. Maar geen zorgen – ik zal mijn uiterste best doen om je in mensentaal verder uit te leggen wat WordPress is en hoe het werkt.

Om een website met WordPress te maken, heb je natuurlijk eerst de WP-software nodig. Die kan je helemaal gratis downloaden op de website van WordPress zelf. Vervolgens moet je de software installeren op een hostingpakket. Wat een hostingpakket precies is en waar je zo’n beestje kan krijgen, vertel ik je hier.

Zodra WordPress op je hosting geïnstalleerd is, kan je inloggen om toegang te krijgen tot de backend. In de backend (waar enkel jij en andere ingelogde gebruikers toegang tot hebben) beheer je je website. De bezoeker ziet het resultaat hiervan aan de voorkant, oftewel ‘frontend’.

Om je website helemaal naar wens te kunnen stylen en inrichten, zal je gebruik moeten maken van thema’s en plugins.

Wat is een thema?

Met een thema bepaal jij hoe je website eruit komt te zien. Thema’s bepalen de lay-out, kleuren, lettertypes en andere elementen van je website. Met de standaard WordPressinstallatie krijg je het huidige standaardthema. Om meer mogelijkheden en een passendere look te krijgen, kiezen de meeste designers echter voor een ander thema. Er zijn zowel gratis alsook premium professionele thema’s verkrijgbaar, waarvan je met de laatste groep natuurlijk een heleboel meer mogelijkheden hebt. Je kan vaak ook gewoon van thema wisselen zonder dat de inhoud van je website verandert (hier zijn uitzonderingen in, dus maak altijd een back-up van je website vooraleer je van thema switcht).

Wat is een plugin?

Met plugins voeg je functionaliteiten aan je website toe. Je kan ze vergelijken met apps op je smartphone of programma’s op je computer. De standaardplugins van WordPress voorzien enkel de basisfuncties. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een plugin voor! Zaken zoals contactformulieren, live chatfuncties, een webshop,… worden allemaal werkelijkheid dankzij plugins.

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Als je de term ‘WordPress’ googelt, kan het resultaat verwarrend zijn. Er zijn namelijk twee versies: .com en .org. Maar wat is het verschil tussen de twee versies van WP?

.org

Dit is de thuisbasis van de software WordPress, en dus ook waar je deze tool kan downloaden om te installeren op je hosting. Alles wat ik je in dit artikel vertel, gaat dus ook over deze versie van WP.

.com

Op .com (die trouwens ook gebouwd is met de software WordPress) kan je een website maken via een soort bouwprogramma. Je hebt hier wel veruit minder mogelijkheden dan met de software zelf, en je moet ook bijbetalen als je een uitgebreider abonnement wil.Wat voor website kan je met WP bouwen?

De vraag zou eerder moeten zijn: wat voor website kan je met WP NIET bouwen? 😉

Zoals ik al eerder zei werd WordPress oorspronkelijk ontwikkeld voor blogwebsites, zoals je ook een beetje uit de naam kan afleiden. Ondertussen staat de software echter 20 horizons verder en is uitgegroeid tot een krachtige websitebuilder. Een greep uit het type websites dat je met deze tool kan bouwen:

 • Portfolio
 • CV
 • Blog
 • Online winkel
 • Bedrijfswebsite
 • Cursuswebsite
 • Forum
 • FAQ-website

Waarom is WordPress zo populair?

Je hebt misschien zelf ondertussen al een hoop interessante redenen ontdekt om WordPress te gebruiken. Het is natuurlijk niet zomaar dat deze software zo populair is. Maar wat zijn de grootste redenen?

 • WP is in principe gratis (hierover zometeen meer).
 • De software is zeer betrouwbaar en veilig.
 • Met WordPress kan je elk type website bouwen.
 • Het is makkelijk te combineren met andere software en programma’s, denk aan populaire nieuwsbriefprogramma’s of sociale media.
 • Aanpasbaar aan diverse schermformaten.
 • Helemaal naar smaak aan te passen en in te richten dankzij de ontelbare thema’s en plugins.
 • Ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Hoeveel kost WordPress?

En de laatste belangrijke vraag: Is een website met WordPress maken gratis? Wel, de software WordPress zelf is gratis. Alles daarrond kan je zo goedkoop of duur maken als je maar wil. Behalve WP heb je nog twee dingen nodig:

 • Een hostingpakket
 • Een thema en plugins

Prijs van hosting

Degelijke hosting voor een doorsnee website heb je al vanaf een paar euro per maand! Voor je domeinnaam (www.naamvanjouwwebsite.be bijvoorbeeld) betaal je gemiddeld zo’n 15 à 25 euro per jaar.

Bij Karibu Design krijg je trouwens een gepersonaliseerd hostingpakket inclusief domeinnaam voor maar €15 per maand!

Prijs van thema’s & plugins

Er zijn oneindig veel gratis thema’s te vinden. En terwijl veel van deze thema’s echt wel kwaliteit bieden, doe je jezelf en je bedrijf een plezier met de keuze voor een premium thema. De aanpassingsmogelijkheden en beveiling (om maar twee voorbeelden te noemen) zijn gewoonweg stukken beter. Gelukkig heb je maar één thema nodig. Kies je voor een premium thema? Dan kost je dat gemiddeld zo’n 60 à 70 euro.

Wat plugins betreft kom je meestal al een heel eind met de gratis versies. Vaak zijn enkele geavanceerde functies en/of stylingopties niet beschikbaar voor gratis gebruikers. Het kan dus dat je toch enkele premium plugins wil. Die prijzen schommelen ergens tussen de €20 en €100+.

Samengevat

Zoals je ziet KAN je dus een WordPress website bijna gratis bouwen. De meeste professionele gebruikers echter stranden ergens op een prijs van €150 tot €300 jaarlijks, inclusief hosting, domeinnaam en abonnementskosten voor thema’s en plugins. Uitgebreide websites zoals een ingewikkelde online winkel gaan dan al meer richting €500-€800 jaarlijks.


Nu je weet wat WordPress precies is, kriebelt het misschien voor een eigen WP website! Bij Karibu Design heb je de keuze uit diverse interessante pakketten voor elk budget. Ben je benieuwd hoelang het duurt om een website te bouwen? Dat verklap ik je in dit artikel. En als je straks een heuse stroom aan bezoekers op je website wil, gebruik je best de tips in dit artikel.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!Ook interessant