5 vooroordelen over thuiswerken die de pandemie de wereld uit hielp

6 feb 2021

4 min leestijd

Waar in 2019 thuiswerken eerder een uitzondering was, leven we anno 2021 in een omgekeerde wereld. Plots werken veel meer mensen van thuis en dat vergt toch enige aanpassing. Ik als webdesigner en copywriter werk natuurlijk al lang van thuis. Reacties als: “Ach ja, voor jou is er toch niet veel veranderd,” of “jij zal wel geen last hebben van die lockdowns”, ben ik ondertussen wel gewend. Maar … niets is minder waar. Hoog tijd om deze en drie andere vooroordelen over thuiswerken de wereld uit te helpen!

1. Freelancers houden van eenzaamheid

Toegegeven – ik doe het best goed in m’n eentje. Maar daarom ben ik nog niet asociaal of sluit me dagen aan een stuk alleen op. Als thuiswerker heb je de luxe om te kiezen wanneer je alleen of in gezelschap werkt. Voor de pandemie ruilde ik mijn bureau thuis regelmatig in voor een tafeltje in een cafĂ©, trok naar de bib of een co-workingspace. En daar was ik zeker niet de enige; veel freelancers houden van samen alleen werken. Net zoals studenten tijdens de blok vaak samen zitten te studeren, motiveert het ook freelancers om anderen te zien werken.

Sommige van mijn taken werk ik zelfs beter af als ik niet thuis alleen achter de PC zit. De creatieve delen van mijn job zoals webdesign, grafisch ontwerp of posts voor mijn social media ontwerpen lukken me veel beter met wat achtergrondgeluid. Idealiter het gezellige gerumoer en de sfeer van een koffiehuis. Voor drogere taken zoals administratie of mailing doe ik graag beroep op een ‘serieuzere’ omgeving zoals de bib. ZĂ©ker op dagen waar de motivatie een beetje zoek is, helpt het enorm om een stimulerende omgeving op te zoeken. Dat heeft de lockdown bijna onmogelijk gemaakt.

2. We werken altijd alleen

Dit vooroordeel sluit wat aan op het vorige. Niet alleen staan freelancers bekend als halve kluizenaren, iedereen lijkt ook te denken dat we altijd alleen werken. OkĂ©, we brengen veel tijd alleen door – maar net zoals vele andere freelancers werk ik vaak mee aan groepsprojecten. Zo ben ik Ă©Ă©n van de vaste vertalers van een groot bedrijf uit Kortrijk, een team dat regelmatig samenkomt voor opleidingen en vergadert over de lopende projecten. Ook maak ik vaak websites in onderaanneming en sta dan dus ook nauw in verbinding met de opdrachtgever.

Ook dat soort meetings heeft het coronavirus naar Zoom en Skype verbannen. En ik denk dat iedereen ondertussen wel heeft ondervonden dat dit soort vergaderingen veel onpersoonlijker is.



3. Onze ideeën verschijnen op magische wijze

Ja hoor, mijn beste ideeën krijg ik steeds languit liggend op de bank met de laptop op mijn schoot en mijn 67ste koffie van die dag in mijn hand. I wish! Nieuwe ideeën ontstaan bij mij vooral in nieuwe, inspirerende omgevingen en na kennismaking met interessante mensen.

4. We krijgen enkel werk via de pc

Het is natuurlijk waar dat ook voor corona erg veel business digitaal verliep. Op freelanceplatforms en Facebookgroepen is heel wat werk te vinden, maar het gemak van reageren vanuit je ‘luie’ bureaustoel heeft ook nadelen. Zo is het erg moeilijk om op te vallen tussen tientallen andere reacties, want de concurrentie is moordend.

Daarnaast is het ook zo dat het gros van mijn klanten besliste om met mij in zee te gaan mede door een persoonlijke connectie. Checken of je een klik hebt met iemand kan niet via de anonimiteit van mails of Facebookreacties. Zaken doen en deals sluiten via de digitale weg verloopt veel droger dan via persoonlijke ontmoetingen. Je bent Ă©Ă©n van de vele offertes voor de neus van een potentiĂ«le klant, en de beslissing draait uiteindelijk veel meer om de goedkoopste prijs dan om de keuze voor de juiste mensen. Bovendien zijn er ook bepaalde types klanten waar je als freelancer liever niet mee wil samenwerken. Deze ‘slechte vangst’ kan je online veel minder filteren dan na een persoonlijke ontmoeting.

5. Freelancen is maar tijdelijk

Ik noem mezelf heel bewust nooit ‘freelancer’. Niet omdat ik deze titel niet leuk vind, maar omdat het minder serieus genomen wordt dan bijvoorbeeld ‘webdesigner’, ‘copywriter’, ‘online specialist’, … Freelancen wordt vaak als tijdelijke job beschouwd, een beslissing die je nam omdat niemand je in dienst wilde nemen.

Nochtans zijn de meeste freelancers die ik ken volledig vrijwillig zelfstandig geworden. Sommigen hebben zelfs een vaste job hiervoor opgezegd. Mezelf inclusief. We hebben ervaring opgedaan als werknemers, gemerkt dat we beter functioneren zonder een baas boven ons hoofd en de knoop doorgehakt. En hoe heftig de ups en downs soms ook zijn, we doen het met hart en ziel.


Hopelijk heb ik met deze blogpost deze vijf vooroordelen over thuiswerken wat opgehelderd. Gelukkig is het einde van deze pandemie dankzij de vaccins stilletjesaan in zicht. Onze vrijheid lijkt weer dichterbij dan ooit, en dat is ook voor freelancers een hoopvol gevoel. We functioneren nu eenmaal beter als de vrije vogels die we zijn.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!




Ook interessant