Met deze 8 tips haal jij het meest uit je vrije dag

6 apr 2022

5 min leestijd

Een dagje vrij – Heerlijk! Eindelijk tijd om al die dingen te doen waar je anders geen tijd voor hebt. Maar soms zijn de verwachtingen van een vrije dag zo hoog, dat je je ’s avonds eerder gefrustreerd dan ontspannen voelt. In dit artikel geef ik je 8 tips om écht te genieten van je vrije dag. 

Als je zoals ik niet vaak een dagje vrij neemt, kijk je er vermoedelijk dubbel zo hard naar uit. Je maakt een lijstje in je hoofd van alles wat je die dag zou kunnen doen. Je wil wel eens een dagje naar de wellness, of lekker gaan shoppen zonder de drukte van het weekend. Of misschien kan je eindelijk die ene rommelkast thuis opruimen! Het huis zelf een grondige poetsbeurt geven lijkt je ook een goed idee. Hoewel … een dagje echt niksen en bankhangen met Netflix klinkt ook erg aanlokkelijk. Dat heb je wel verdiend na al dat harde werk, toch?

Helaas zijn 24 uur echt te weinig om al die dingen in te proppen. Het resultaat? Na een dagje niksen voel je je schuldig – je had immers veel meer kunnen doen. Of je voelt je gefrustreerd omdat je de hele dag in de weer was met allerlei taakjes, en uiteindelijk geen seconde hebt kunnen ontspannen.

Dat moet toch anders kunnen! Lees dus verder voor mijn 8 tips om te genieten van je vrije dag zonder schuldgevoel of frustratie.

1. Doe een of twee vervelende taakjes

Ontspannen is zo veel makkelijker als je het gevoel hebt dat je al productief bent geweest. Kies dus een of twee taakjes en begin er in de ochtend al aan. Plan bijvoorbeeld ’s ochtends tussen 9 en 11 uur in voor het inleveren van je postpakketje, het opruimen van je huis en het boodschappen doen.

Doordat je die onvermijdelijke taken in één keer afhandelt, voel je je productief en vermijd je tegelijk dat ze de hele dag in beslag nemen.

2. Laad je batterijen op jouw manier op

Zelf heb ik nood aan regelmatige alleen-tijd om mijn batterijen op te laden. Maar jij voelt je misschien als herboren na wat quality time met je vrienden en/of familie. Ongeacht wat voor jou het best werkt – ken jezelf om te bepalen wat jij nodig hebt om te genieten van een vrije dag. Het is niet omdat de rest van de wereld naar de sauna gaat om te relaxen, dat jij dat ook moet doen.

3. Beweeg

Weet je waar je pas echt moe en lui van wordt? Precies – van niksen!

Plan dus ook een momentje voor beweging in. Fysiek bezig zijn is een geweldige manier om je stemming te verbeteren en je goed te voelen in je lijf. Je hoeft daarom geen kilometers te gaan fietsen of een uur gewichten te heffen. Een halfuurtje wandelen kan al erg deugddoend werken.

4. Doe een dutje

Ontelbare wetenschappelijke onderzoeken hebben de voordelen van een middagdutje al aangetoond. Denk aan een verbeterd concentratievermogen, verlaagd stressniveau, … Op een vrije dag pik je dus al deze voordelen gemakkelijk mee! Een dutje van zo’n 20 minuten is ideaal.5. Overdrijf niet met alcohol en cafeïne

Je hebt op een dagje vrij tijd om uitgebreid en ontspannen te ontbijten. Een tweede of derde kopje koffie gaat er dus zo in! Ook na het bovengenoemde middagdutje kan een espresso een goed idee lijken om weer in actie te schieten. En misschien ga je ’s avonds lekker uit eten of geniet je van een glas wijn op de bank.

Iedereen die me kent, weet dat ik zelf een echte koffiejunkie ben. Ook een goed glas wijn krijgt van mij zelden een ‘nee’. Als je echter al aan je zesde espresso van de dag zit, is het een beter idee om een glas water te drinken of een korte wandeling te maken om je weer fris te voelen.

Kijk ook ’s avonds niet te diep in het glas om te vermijden dat je de volgende dag met een kater aan je werkdag moet beginnen.

6. Plan een speciaal verwenmomentje

Wil jij genieten van je vrije dag? Leg jezelf dan eens goed in de watten! Neem een uitgebreid bad, kook of bak een lekker tussendoortje of kruip onder een dekentje voor je favoriete feel good film.

7. Doe een mini digitale detox

Het is je vrije dag, dus snel even die ene e-mail van je werk checken of die collega sms’en is een no-go! En ja, dan heb ik het ook tegen mezelf. 😉 Dat is voor velen best moeilijk. Je moest maar eens iets superbelangrijks missen!

Ook als je jezelf betrapt op eindeloos scrollen op Facebook of Instagram, is het tijd voor actie. Beheer je blootstelling aan sociale media feeds en e-mails op een slimme manier. Zet meldingen uit, je telefoon op stil of trilfunctie en houd hem niet de hele tijd in je buurt.

Stel ook een automatisch antwoord in voor je e-mails.

8. Bereid je ochtend al voor

Ook morgen kan je nog een beetje genieten van je vrije dag! Maak de volgende ochtend een stuk aangenamer door ’s avonds al wat voorbereidingen te doen. Ruim de keuken op, maak je lunch klaar en stel het koffieapparaat in. Je toekomstige zelf zal morgenochtend erg blij zijn met die paar minuutjes extra tijd.


Hopelijk maak jij met deze acht tips van jouw volgende vrije dag een productieve, ontspannen dag waar je met plezier op terugkijkt! Als je het trouwens moeilijk vindt om die vervelende taakjes aan te vatten, lees je hier mijn vijf tips tegen uitstelgedrag. Of kies één van de andere interessante artikels hieronder!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!Ook interessant