Stop met uitstellen (ja, vandaag nog)

5 aug 2021

3 min leestijd

Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Het vervelende is, behalve dat ontbrekende vinkje op je mentale to-dolijst, dat een taak die je blijft uitstellen alleen maar groter en vervelender wordt in je hoofd. Tijd voor actie dus! Toegegeven – dat is wel makkelijk gezegd, maar moeilijker gedaan. Dus hoe kan je eindelijk komaf maken met je uitstelgedrag? In dit artikel vertel ik je mijn vijf tips tegen uitstellen. 

1. Timeboxing

Ook al klinkt het als vechten tegen de tijd, timeboxing maakt van tijd net je vriend. Met deze methode ga je de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde taak besteedt beperken. Wij mensen hebben namelijk de neiging om elke minuut die we voor een taak gepland hebben ook effectief te gebruiken. Verbaas jij jezelf soms ook met hoe snel je iets eigenlijk gedaan kan krijgen als je al bijna te laat bent? Of hoe jonge koppels op tv een volledig huis in slechts enkele weken tijd kunnen renoveren voor een wedstrijd? Jep, dat is Parkinson’s Law. Met timeboxing ga je dus strakkere deadlines zetten voor jezelf. Verdeel je werkdag in enkele blokken en zorg voor een timer zodat je de voorziene tijd niet overschrijdt. Plan ook kleine pauzes in!

2. Automatiseer simpele taken

Niemand speelt graag voor papegaaitje. Dus ga na welke taken je zou kunnen automatiseren, bijvoorbeeld facturatie en/of herinneringen voor verzonden facturen (ik vertrouw hiervoor op Moneybird). Maar automatiseren kan ook voor veel andere taken. Geen poetsprins(es)? Schaf een robotstofzuiger aan. Vergeet je steeds je website te controleren op updates? Neem een onderhoudsabonnement of schakel automatische plugin-updates aan. Geen zin om op vakantie je sociale media te updaten? Plan vooraf een paar posts in.3. Beloon jezelf meer (mijn favoriet onder de tips tegen uitstellen)

Zorg voor een positievere associatie bij het afronden van een taak. En wat is er positiever dan een kleine beloning voor jezelf? Die beloning hoeft daarom niet altijd iets ongezonds te zijn. Denk aan een kwartiertje lezen, een lekkere kop koffie, een zalig warm bad, een wandeling met de hond, een goed glas wijn, …

4. Wees niet te perfectionistisch

Als je op mij lijkt, dan heb je de neiging om eindeloos in een taak verzeilt te raken omdat het naar je eigen gevoel gewoon nog niet goed genoeg is. Laat je inner perfectionist achterwege en doe wat je KAN binnen de voorziene tijd. Zeker met creatief werk is er geen duidelijke eindstreep, er is altijd nog wel iets dat beter of anders kan. Durf tevreden te zijn met wat je gedaan hebt en zet dat groene vinkje!

5. Ga de confrontatie aan met jezelf

WAAROM stel je een bepaalde taak uit? Als je jezelf die vraag durft te stellen en actief kan nadenken over het antwoord, ben je al een stap dichter bij het overwinnen van je uitstelgedrag. Is de taak te groot en weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Is de taak zo saai dat je al in slaap valt door er maar gewoon aan te denken? Vind je de taak gewoon te moeilijk? Identificeer je struikelblokken en probeer ze zo veel mogelijk uit de weg te ruimen. Verdeel een overweldigende taak in een paar kleine taken, vraag hulp als je de taak te moeilijk vindt of automatiseer.


Ik hoop dat je met deze vijf tips tegen uitstellen je innerlijke uitstelmonster de baas kan. Een kleine troost: ik druk elke ochtend ook minstens vijf keer op snooze. 😉 Is naast uitstelgedrag ook time management een zwak punt voor je? Lees dan hier mijn lijst van ultieme apps voor time management.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!
Ook interessant