Mijn lucky 13 must-have plugins voor WordPress in 2018

17 nov 2017

8 min leestijd
Deze post werd gepubliceerd op 17 november 2017 en kan dus verouderde informatie bevatten.

Heb je net de wereld van WordPress betreden, en wil je een nieuwe website de beste basis geven? Dan kan je hier een beetje spieken van mijn 13 a-z must have plugins die ik steevast op élke website installeer, inclusief op deze website! Deze plugins optimaliseren je website qua snelheid en prestatie, verbeteren de beveiliging en geven je enkele handige opties. Lees dus zeker verder.

1. Akismet

Wat is het?

Akismet is een antispamplugin die vaak al standaard verschijnt na je installatie van WordPress of je thema. Doordat de plugin door de makers van WordPress zelf ontwikkeld werd (Automattic), is het een van de meest populaire gratis antispamplugins. Akismet baseert zich op cloud servers die reacties op je website scannen op spam.

Hoe gebruik ik het?

Na installatie vraagt de plugin om een API Key die je verkrijgt door je te registeren bij Akismet.

Wat kost het?

Zoals reeds gezegd is de basisbescherming gratis. Binnen dit gratis plan worden tot 50 000 reacties per maand gescand, dus zit je 9 kansen op 10 wel goed bij deze optie. Je kan echter ook kiezen voor een betalend plan van vijf of vijftig euro per maand. Voor vijf euro krijg je ondersteuning voor een commerciële website, geavanceerde statistieken en snelle ondersteuning. Kan je vijftig euro per maand missen, kan je een ongelimiteerd aantal websites van Akismet voorzien.

2. Autoptimize

Wat is het?

Autoptimize is vooral een plugin die de snelheid van je website verbetert. De plugin voegt de CSS en Javascriptbestanden op je site zo veel mogelijk samen en optimaliseert ze.

Hoe gebruik ik het?

Je hebt de keuze uit de basisinstellingen, of geavanceerde instellingen. Aangezien bij de juiste instellingen toch iets meer kennis van WordPress en webdesign vereist is, raad ik je in dit geval aan om geavanceerde instellingen door een professional te laten uitvoeren.

Wat kost het?

Deze plugin is gratis.

3. CaptainForm

Wat is het?

Met CaptainForm maak je formulieren op je site. Dit kan gaan van een simpel contactformuliertje tot een uitgebreide quiz of registratieformulier voor je volgende evenement.

Hoe gebruik ik het?

Je kan de formulieren vanaf 0 volledig zelf bouwen in de plugin, of je kan vertrekken vanuit één van de vele sjablonen. Je hebt erg veel opties qua velden, en je kan ook instellen hoelang het formulier zichtbaar is of hoeveel mensen het kunnen invullen. Handig voor een ticketverkoop! Je kan ook ‘regels’ toevoegen aan het formulier, dus als iemand bijvoorbeeld aanduidt dat hij/zij een product per post geleverd wil hebben, kunnen er bijkomende velden verschijnen die dan naar pakweg de adresgegevens vragen. Ook qua afhandeling van de formulieren heb je veel opties. Je kan een automatische antwoordmail instellen, een nieuwe pagina tonen na verzending, … De opties zijn eindeloos! Alle invullingen van het formulier zijn in de back-end makkelijk zichtbaar. Je kan ze exporteren, afdrukken, …

Wat kost het?

Met de gratis versie kan je drie formulieren maken per website. Per formulier kan je dan één regel toevoegen. Voor 35 dollar per jaar krijg je de volledige versie voor één site, betaal je 95 dollar per jaar gaat het omhoog naar drie websites. Voor 195 dollar per jaar krijg je CaptainForm voor zoveel sites als je maar wil.

4. Duplicate Post

Wat is het?

De naam verraadt het al: met Duplicate Post kopieer je bestaande berichten of pagina’s binnen je WordPress site. Als je dus geen zin hebt om een nieuwe pagina van nul af aan te bouwen, kan je gewoon een bestaande pagina kopiëren en van daaruit de nodige aanpassingen doen.

Hoe gebruik ik het?

Na installatie verschijnt op diverse plaatsen bij je pagina’s en berichten een knop ‘Kopieer naar nieuw concept’. Als je hierop klikt, wordt de pagina of het bericht perfect gedupliceerd. Vergeet wel niet je url aan te passen!

Wat kost het?

Gratis en voor niets!



5. Google Analytics Dashboard for WP

Wat is het?

Wil je de voordelen van Google Analytics meteen vanaf je WordPress dashboard zien? Dan is een Google Analytics plugin een ware must. Hoewel er diverse beschikbaar zijn, vind ik GADWP een van de beste.

Hoe gebruik ik het?

Na installatie moet je je API Key van Google invullen om je website te koppelen aan je Google Analytics account. Hiervoor kan je steeds bij mij terecht voor hulp, of je Googelt het even. Daarna kan je vanaf je dashboard makkelijk zien hoeveel bezoekers je website krijgt, welke pagina’s goed scoren, van waar je bezoekers komen, … en dat in real-time!

Wat kost het?

Gratis.

6. Loginizer

Wat is het?

Deze beveiligingsplugin beschermt je website tegen ongewenste inlogpogingen doordat het IP-adres geblokkeerd wordt na een maximum aantal inlogpogingen.

Hoe gebruik ik het?

Nadat je Loginizer geïnstalleerd hebt, begint het systeem automatisch met de bescherming. Je kan ook handmatig IP-adressen op de zwarte of witte lijst zetten, mocht je vermoeden dat je zelf wel eens je paswoord durft te vergeten. Wel opgelet, eens je zelf geblokkeerd bent geraakt, heb je bijna steeds hulp van een professional nodig om je website weer te deblokkeren, dus onthoud je paswoord goed!

Wat kost het?

Gratis.

7. Really Simple SSL

Wil je je SSL-certificaat optimaal instellen voor WordPress? Dan kan je met deze handige plugin je site SSL-proof maken. En dat zonder dat je zelf iets hoeft in te stellen. Extra handig: Dit is ook weer een gratis plugin.

8. Remove Query Strings From Static Resources

Remove wat van wadde? Met deze plugin lijk je zelf niet veel te zijn in WordPress, maar deze plugin verbetert de snelheid van je website door query strings van statische bronnen zoals CSS & JS-bestanden in te korten en te verwijderen. Hierdoor ga je ook weer beter scoren in Google!

9. Use Any Font

Wat is het?

Met Use Any Font kan je eender welk lettertype uploaden naar je WordPress website, en het dus een ingesteld lettertype laten vervangen. Dit kan eender welk lettertype zijn dat je op je pc hebt staan!

Hoe gebruik ik het?

Na de installatie haal je een API Key van de website, deze is gratis voor één lettertype. Wil je er meer, moet je wel betalen. Daarna vul je de sleutel in, en kan je het lettertype uploaden.

Wat kost het?

Gratis voor één lettertype, voor meerdere betaal je 10 tot 50 dollar.

10. WP Smush

Wat is het?

WP Smush verkleint al je afbeeldingen naar een optimale bestandsgrootte, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Zo nemen al je mooie foto’s en beeldmaterialen niet veel plaats in, én je website wordt er sneller van! Een echte must-have dus.

Hoe gebruik ik het?

Je installeert de plugin, en duidt aan of je bijvoorbeeld wil dat je afbeeldingen standaard bij het uploaden al verkleind worden (best wel, trouwens)! Daarna kan je de plugin aan de slag laten gaan door alle reeds bestaande afbeeldingen in je mediabib te ‘smushen’. Daarnaast zie je trouwens ook hoeveel ruimte er bespaard wordt.

Wat kost het?

Gratis voor de basisplugin, de pro-versie kan je 30 dagen gratis uitproberen. Daarna kost hij 49 dollar/maand (in pakket met diverse andere plugins van de maker). Met de pro-versie zit er geen limiet meer op het smushen van afbeeldingen in bulk, krijg je 2x betere compressie en kan je je originele afbeeldingen ook smushen.

11. WP Super Cache

Wat is het?

Opnieuw een plugin van de WordPress-makers, deze WP Super Cache. Ook deze plugin is vooral bedoeld om je website sneller te maken doordat statische html-bestanden vanaf je WordPress-site worden gegenereerd.

Hoe gebruik ik het?

Na installatie klik je in de instellingen op ‘caching on’, en de plugin doet de rest. Er zijn ook nog meer geavanceerde instellingen, maar deze laat je best over (indien nodig) aan een pro.

Wat kost het?

Gratis!

12. WP Optimize

Wat is het?

Als één van de meest geïnstalleerde plugins op WordPress, moét er wel een reden zijn om WP Optimize ook op jouw website te installeren. Deze snelheidsplugin is in principe je persoonlijke online poetshulp, want je database wordt automatisch gezuiverd zodat je website steeds optimaal draait. Alle onnodige data worden verwijderd op basis van wekelijkse en maandelijkse zuiveringen, en jij hoeft dus gewoon maar naar al dat moois te kijken!

Hoe gebruik ik het?

Een beetje zoals bij een anti-virusprogramma, kan je in de plugin alle mappen/plaatsen selecteren die je plugin wilt laten zuiveren, and off you go! Daarnaast stel je ook in of en hoe vaak je de automatische opschoningen wilt laten lopen.

Wat kost het?

Gratis!

13. Yoast SEO

Wat is het?

All hail Yoast SEO. De laatste in deze rij, maar één van de eerste plugins die ik installeer. De beschrijving van Yoast zelf: “De eerste echte alles-in-één SEO-oplossing voor WordPress, inclusief analyse per pagina, XML-sitemaps en veel meer.” En ja, alles-in-één zegt het echt. Yoast helpt je met het juist instellen van je SEO, je sitemaps en analyseert al je pagina’s grondig. Al dat lekkers krijg je mooi opgediend op je dashboard, zodat je steeds precies weet waar je staat op SEO-vlak.

Hoe gebruik ik het?

Op de blog en website van Yoast vind je een brok aan informatie over het gebruik van de plugin. Qua SEO komt het er op neer dat je bij elke pagina/elk bericht een extra vak krijgt in de back-end waar je alle nodige info rondom SEO kan invullen. Denk aan een zoekwoord, een SEO-titel, een meta-omschrijving en nog meer. Maar aangezien de plugin nog veel meer kan, neem je best eens een kijkje op de website zelf.

Wat kost het?

Gratis voor de basisversie, 79 euro voor de premiumversie voor één website. Een voordeel bij de premiumversie is bijvoorbeeld dat je meer dan één zoekwoord kan instellen per pagina/bericht.

De informatie in dit artikel berust op gegevens van januari 2018.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!



Ook interessant

Wat is WordPress?

Meer dan 2 op 5 websites is gemaakt met WordPress. Om precies zijn te zijn: 42,9%. Een ongelofelijk cijfer als je bedenkt hoeveel websiteplatformen en...