5 voordelen bij de nadelen van thuiswerk

30 jan 2019

9 min leestijd

Thuiswerk – ik doe het nu al bijna anderhalf jaar als zelfstandige, en ik kan je wel vertellen dat ik in die tijd aan den lijve heb kunnen ondervinden of de clichés omtrent werken van thuis kloppen of niet. Wil jij ook ooit van thuis uit werken, ben je misschien een collega-thuiswerker of ben je gewoon benieuwd naar hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan hier mijn vijf voordelen bij de nadelen van thuiswerk.

Je bent elke dag wel aan het werk

Thuiswerk: Elke dag aan het werk

Nadeel
Eén van de grootste valkuilen van thuiswerk is zeker dat je elke dag wel aan het werk bent. Op zondagavond kijk ik vaak terug op mijn week en denk: ‘Oeps, ik heb deze week élke dag iets voor mijn werk gedaan’. En meestal vind ik dat helemaal niet erg, maar het is toch wel belangrijk dat je probeert om minstens één dag in de week helemaal vrijaf te nemen.

Niet ‘vlug’ een mail beantwoorden, geen snelle check van je websitestatistieken, … Gewoon niets. Eventjes mentaal afstand nemen is essentieel. Ik voel me altijd veel frisser als ik na een dag rust weer aan de slag ga.

Voordeel

Het voordeel hier zit ‘m in het feit dat je elke dag KAN werken. Heb je onverwachts plannen die niet doorgaan tijdens je weekend en heb je dus een paar uurtjes vrij, dan kan je die in je job investeren. Dat levert dan later in de week weer een beetje vrije tijd op. Als webdesigner is het ook essentieel dat ik elke dag bereikbaar ben voor klanten die met dringende vragen of problemen zitten. Zij profiteren er meteen van mee dat ik in geval van nood pijlsnel kan reageren.

Mijn aanpak

Ik probeer mijn werk zoveel mogelijk te plannen. Hierbij let ik er steeds op dat ik zeker één vrije dag in de week heb. Ik moet wel toegeven dat ik op die dag vaak toch nog snel mijn mails check, omdat ik niet wil dat klanten lang op een antwoord moeten wachten. Mijn oplossing daarvoor: Een auto-reply instellen voor mijn vrije dag, en klanten met een dringend probleem verwijzen naar mijn gsm-nummer!

Mensen weten dat je altijd thuis bent

Thuiswerk: Je bent altijd thuis

Nadeel

Als mensen weten dat je van thuis uit werkt, verdelen ze zich al snel in twee groepen: Zij die onverwacht langs komen omdat ze weten dat je toch thuis bent en ervan uit gaan dat je wel ‘even tijd kan maken’, en zij die wel beseffen dat thuis werken niet gelijk staat aan steeds tijd kunnen vrijmaken. Dus in naam van alle thuiswerkers: Ja, we zijn thuis. Maar we zijn OOK op ons werk.

Dus neen, we kunnen niet alles laten vallen en neen, ik heb echt nog geen tijd gehad om het huis spik-en-span te krijgen voor eventuele verrassingsbezoekjes. Ik ben van mezelf uit al tamelijk allergisch aan mensen die zonder aankondiging plots voor je deur staan. Voeg daar dan nog een fulltime job als zelfstandige en een baby van vijf maanden aan toe, en je kan je voorstellen dat ik hier écht geen fan van ben.

Voordeel

Aan de andere kant vind ik het super dat ik vrienden en familie vaker kan zien op deze manier. Mijn beste vriendin (ook de meter van onze baby) is ook zelfstandig en heeft soms tussen twee afspraken tijd om eventjes binnen te springen. Ze stuurt vooraf een berichtje om te vragen of het past, en zo kunnen we regelmatig een halfuurtje bijpraten terwijl ze haar metekindje nog eens kan zien.

Mijn aanpak

Mijn ideale aanpak heb ik nog niet gevonden. Ik vind het erg moeilijk om mensen die al voor de deur staan uit te leggen dat ik eigenlijk geen tijd heb. Dus laat ik ze maar binnen in de hoop dat ze maar even blijven, maar dat is bijna nooit het geval. En zo zit ik vaak ‘s avonds toch nog te werken om mijn planning overeind te kunnen houden. Ik heb me heilig voorgenomen om vanaf nu onverwacht bezoek enkel binnen te laten met de melding: ‘Fijn dat je even op de baby wil komen letten, wat lief! Net wat ik nodig heb om die belangrijke opdracht af te kunnen werken. De koffie weet je staan hé!’ 😉(Sociale) isolatie

Thuiswerk: (sociale) isolatie

Nadeel

En het (onverwachte) bezoek brengt me meteen bij het volgende kenmerk van thuiswerk: (Sociale) isolatie. Je zit niet alleen de hele week tussen dezelfde vier muren, je hebt op een standaard werkdag bijna geen sociaal contact. Ik heb gelukkig twee honden en een baby, dus hier is altijd wel leven in de brouwerij.

Maar ‘s ochtends vertrekt mijn vriend al voor 6 uur naar zijn werk, en vaak is hij de eerste volwassene waar ik mee praat als hij in de vroege avond thuis komt. Het gebrek aan collega’s speelt op de ene dag meer op dan de andere, maar het is zeker een gemis als thuiswerker.

Voordeel

Ik ben gelukkig wel iemand die het prima vindt om alleen te werken. Mijn eigen systeem, mijn eigen aanpak, geen baas die me vertelt hoe ik iets moet doen, … Dat was en is nog steeds mijn perfecte werkomgeving. Ik ben geboren voor het leven als zelfstandige. Verder heb ik in het algemeen meer behoefte aan rust en structuur dan anderen, en bij thuiswerk heb je dit helemaal in de hand.

Mijn aanpak

Elke woensdagnamiddag neem ik vrij om mijn week te ‘breken’. Samen met baby ga ik iets leuks doen en ontmoet ik familie of vrienden. Op die dag werk ik ‘s ochtends en in de avond gewoon wat meer. Ook probeer ik vaak met klanten te Skypen in plaats van kil heen en weer te mailen. Tenslotte maak ik volop gebruik van mijn gratis belminuten om regelmatig eens een belletje te doen naar mijn vriend, mijn ouders of vriend(inn)en tijdens hun pauzes.

Privé en werk gescheiden houden

Thuiswerk: privé en werk gescheiden houden

Nadeel

Het is voor velen die uit huis gaan werken al een probleem, het gescheiden houden van privé en werk. Dus bij thuiswerk is dit probleem nog moeilijker om op te lossen. Het is erg moeilijk om fysiek en mentaal afstand te nemen van je job als je laptop en bureau steeds maar een paar meter van je verwijderd zijn. Als mijn vriend vrijaf heeft, vind ik het zo goed als onmogelijk om me volledig te kunnen focussen.

De verleiding om dan het werk aan de kant te schuiven en met ons drietjes iets leuks te gaan doen, is op zo’n dagen enorm groot. Ook heb ik de ‘slechte’ gewoonte om mijn laptop mee te nemen als we bij onze ouders gaan eten. Ik denk dan dat ik alvast wat vooruit kan werken als er zich een vrij moment voordoet, maar eigenlijk ondermijn ik zo de vrije tijd die ik op dat moment zou kunnen hebben.

Voordeel

Als je van je werk houdt, vind je het eigenlijk niet heel erg dat de lijn tussen werk en privé zo dun is. Het zijn vaak de mensen in je directe omgeving die meestal de indruk hebben dat je eigenlijk altijd aan het werk bent. Net zoals bij het eerste punt is hier ook het voordeel dat je dit helemaal zelf in de hand hebt en, mits je geen dringende deadlines hebt, je nogal met je planning kan schuiven.

Mijn aanpak

Wat voor mij het best werkt is het hebben van een aparte kantoorruimte thuis. Zo maak ik de scheiding tussen privé en werk toch iets tastbaarder, en kan ik op het einde van de dag toch letterlijk een deur achter me sluiten. Ik besef dat niet iedereen hiertoe de mogelijkheid heeft, maar het inrichten van een ‘werkhoek’ heeft al ongeveer hetzelfde effect. Verder heb ik ook twee laptops; eentje voor werk, en eentje voor privé. Zo kom ik niet zo snel in de verleiding om tijdens het werk ‘even’ die leuke foto’s van het weekend te bekijken of even een spelletje te spelen. En tenslotte kan ik niet vaak genoeg hameren op het belang van een goed werkschema!

Onproductieve dagen

Thuiswerk: Onproductieve dagen

Nadeel

Je kent ‘t wel, van die dagen dat je 101 leukere dingen kan bedenken om te doen dan je werk. Je staart naar je dagplanning op je computerscherm, en voor je het weet zit je al een uur naar oude Facebookfoto’s van je ex-studiegenoten te kijken. Of je zit plots aan dia 27 van ‘de grappigste celebrity lookalikes’. Ik heb voornamelijk last van de werk-blues als ik aan het begin sta van een grote opdracht of als het buiten 25 graden en zonnig is.

Maar ook als alles mee zit, kan je soms dagen hebben dat je naar je gevoel al twee uur aan het werk bent, terwijl er nog maar 20 minuten om zijn. Niets gaat vooruit, je zit zonder inspiratie en bent elke drie minuten afgeleid.

Voordeel

Wat hier nu in godsnaam een voordeel aan kan zijn? Wel, zo’n onproductieve dagen komen nooit alleen. Net als onproductieve dagen soms opduiken, heb je soms ook extra productieve dagen! Van die dagen waar je overloopt van de ideeën en alles vanzelf lijkt te gaan. Bij thuiswerk heb je dan het voordeel dat je op die dagen/momenten ook effectief aan de slag kan gaan! Je hoeft niet te wachten tot maandag en je hoeft ook niet eerst naar kantoor te rijden. Je neemt je laptop of notablok, en knallen maar!

Mijn aanpak

Gelukkig heb ik niet al te vaak last van onproductieve dagen. Ik probeer zoveel mogelijk afwisseling in mijn schema te stoppen zodat elke dag er weer een beetje anders uitziet. Verder let ik er op dat ik niet meer dan twee uur aan één stuk aan dezelfde opdracht moet werken. Als ik me overweldigd voel door een grote brok werk, probeer ik die zoveel mogelijk in kleinere stukjes te verdelen. Ik krijg een enorme boost van het kunnen afvinken van dingen. Dan voel ik me productief, al vink ik op mijn lijstje slechts ‘lijstje maken’ af. Eén vinkje leidt snel naar meerdere vinkjes, en zo ben je toch alweer bezig. Ook een goeie tip: De Pomodoro-techniek. Hierbij werk je met hulp van een timer of kookwekker steeds 25 minuten aan stuk, gevolgd door een korte pauze.

Hopelijk ben je na dit blogartikel wat wijzer geworden over thuiswerk. Zolang je een flinke dosis discipline en liefde voor je werk op tafel kan leggen, zit je gebeiteld. Maak een goed schema, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Plan realistische deadlines die je makkelijk kan halen en zorg voor minstens één volledig werkvrije dag in de week. Succes!

Katrien

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je beneden in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!Ook interessant