Een snelle website is zowat het belangrijkste als het gaat over gebruiksvriendelijkheid. Jouw digitale stek kan de mooiste van het hele land zijn, als je een halve minuut moet wachten tot je site geladen is ben je de meeste bezoekers al kwijt. Vandaag nemen we dus die snelheid onder de loep en passen we enkele makkelijke tips toe om je website een pak sneller te maken!
Maar … Hoe weet je nu eigenlijk hoe snel jouw website precies is? Het is niet omdat je website op jouw computer snel opent, dat dat bij je bezoekers ook het geval is. Jouw browsers hebben je site namelijk al opgeslagen. Om je websitesnelheid te testen, kan je gebruik maken van online tools zoals de Speed Test Tool van isitwp of de Pingdom Website Speed Test.
Wat wil je in die test zien? Let vooral op de laadtijd, deze zit best onder de twee seconden. Maar hoe sneller hoe beter, dus hoe kan je die snelheid gaan opkrikken?
Om dat te doen, moet je eerst begrijpen welke factoren een grote rol spelen bij de snelheid van je website. Dat zijn voornamelijk: ke hosting, de grootte van je pagina, plugins, de configuratie van je site en externe factoren zoals bijvoorbeeld eventuele reclame.
Duidelijk? Dan beginnen we eraan!
Update je website regelmatig
Als je je website niet regelmatig onderhoudt, wordt ze traag en onveilig. Update je site dus regelmatig! Een plugin als WordFence stuurt je automatisch een mailtje als er een nieuwe update is, of je kan ook zelf van tijd tot tijd checken of er updates zijn. Zowel je thema, je plugins alsook WordPress zelf werken met updates. Heb je geen tijd om manueel updates te doen? Schakel dan hulp in of automatiseer het proces.
Installeer een caching-plugin
Met caching maak je je website tot vijf keer sneller. Hoe dat kan? Een caching-plugin maakt een kopie van je site en gebruikt deze kopie bij een volgend bezoek (door jou of iemand anders) om de site sneller te kunnen tonen. Ik raad je de gratis plugin WP Super Cache aan, Ă©Ă©n van de meest gedownloade caching-plugins.
Geen audio of video naar WordPress uploaden
In plaats van zware audio- en videobestanden op je website zelf op te slaan, is het beter om met links of embedding te werken. Voor hosting services zoals YouTube, Vimeo, SoundClound, … is er de speciale embedfunctie in de WordPress editor. Je geeft er gewoon je link in, en klaar!
Optimaliseer je afbeeldingen
Mooie afbeeldingen doen wonderen voor je website, maar als ze niet goed zijn afgesteld doen ze meer kwaad dan goed. Voor je site gebruik je best enkel de formaten PNG en JPEG. Om je afbeeldingen zo klein mogelijk te maken, kan je online tools zoals TinyPNG of JPEG mini gebruiken. Ze verkleinen de bestandsgrootte van je afbeeldingen zonder dat ze aan kwaliteit moeten inboeten.
Kies je plugins met zorg
Plugins zijn een enorme hulp voor je website, maar te veel plugins vertragen de boel. Check dus regelmatig of al je plugins nog wel up to date zijn, en of je ze nog nodig hebt! Verder is het ook belangrijk dat je voor kwalitatieve plugins kiest. Het aantal downloads van een plugin is vaak al een goede indicatie van de kwaliteit, en anders kan je een snelheidstest voor en na installatie doen om te controleren of de plugin een grote impact heeft.
Gebruik een goed WordPress-thema
Let goed op in de keuze van je WordPress-thema. Sommige thema’s zijn adembenemend mooi, maar de technische kant is daarom niet altijd even aantrekkelijk. Dat is zeker het geval met gratis thema’s. Daarom is het beter om te investeren in een degelijk thema zodat je er elke dag opnieuw de vruchten van plukt. Zowel in snelheid als in functionaliteit! Op Themeforest vind je duizenden thema’s, en kan je sorteren op populariteit of best verkocht. Als je twijfelt welk thema het juiste is voor jouw website, help ik je graag.
Dit artikel werd gebaseerd op een origineel van WPBeginner.
Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan via de knoppen hieronder en schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen!